Je kan overal vitamines en mineralen kopen, een probleem is echter dat niet elke producent uiteindelijk het beste met ons voor hebben. Voordat je jezelf begeeft in allerlei bochten, heb ik de volgende tips voor je;

 

Zoals je hebt kunnen lezen op het onderdeel vitamines (micronutriënten), zijn er twee verschillende vormen van vitamines, die in water oplossen en die in vetten oplossen. Het tweede aspect is dat alle vitamines synthetisch zijn, wel meestal gewonnen uit natuurlijke producten en organische verbindingen. Door processen zover omgezet dat het makkelijker het systeem doordringt, alle mogelijke blokkades omzeilt en ter plaatse worden gebracht zonder te veel tegenwerkingen.

 

Door verschillende lichaamsprocessen is voor het lichaam het onderscheid tussen synthetische en natuurlijke vitamines erg moeilijk te maken. De meest natuurlijke vitamines worden beter opgenomen. Alle voedingsmiddelen die als vitaminen worden beschouwd moeten het doel bereiken en terecht komen in de cellen, zodat alle celprocessen standvastig uitgevoerd kunnen worden.

 

De echte synthetische vormen van vitamines, hebben het qua opname erg moeilijk al weet het lichaam ervan gebruikt te maken in tijden van schaarste. Het lichaam zet echter alles wat het krijgt om in bruikbare middelen, ook die synthetische vormen. Het probleem is, dat als er vormen zijn die het lichaam makkelijker kan omzetten, worden die synthetische vormen toch door het lichaam bewaard waar een opstapeling van die bepaalde vitamine c.q. stof kan ontstaan met daarbij behorende bijwerkingen van een teveel aan een bepaalde stof aanwezig in het lichaam. Maar wees vooral niet bang voor de angst die door allerlei instanties ontstaan is omtrent dit onderwerp. Om aan stapelingen te komen moet je het echt heel erg uithalen en heel erg je best doen om aan hoeveelheden te komen waar schade toe berokkent wordt.

 

Het lijkt ingewikkeld en het is het ook, voeding is en blijft een ondoorgrondbaar proces waar een hoop valse overtuigingen, geloven en waardoor allerlei onmogelijke situaties ontstaan. Daarom is het verstandig om iemand in de arm te nemen die er meer over weet.

 

De multivitamine:

In dit tijdperk is zonder meer eens een kuur van drie maanden met een zeer goede multivitamine van levensbelang, na die kuur is het tijd weer te stoppen, zodat het lichaam er niet aan gaat wennen en daardoor te lui wordt om zelf de omzettingen te maken, die met de door jou genomen voeding moeten ontstaan.

Waar moet een goede multi aan voldoen?

*Er moet in zijn totaliteit geen kunstmatige vitaminevormen bevatten of producten waarvan je vermoedt dat ze uit genetisch gemodificeerd producten afkomstig zijn. Goed etiket lezen is geen overbodig bijkomstigheid.

*Vitamine E moet aangeduid zijn met D-alfa-tocoferol, staat het DL dan is het kunstmatig.

*Vitamine A als bètacaroteen (provitamine A), middelen als retinolpalmitaat is onstabiel en vervalt snel.

*Bètacaroteen en andere carotenoïden zo natuurlijk mogelijk.

*Vitamine D moet er D3 staan, beter opneembaar dan D2

*Vitamines van de B klasse werken namelijk samen (synergetisch) dus zo compleet mogelijke reeks is geen overbodige luxe. Gemethyleerde of geactiveerde vormen werken beter.

*Vitamine C op z’n minste ontzuurde vormen zoals ascorbaatvormen. Ascorbinezuur overleeft het maagzuur niet.

*Flavonoïden (bioflavonoïden) voor een betere opname van de vitamine C en andere vitamines.

*Mineralen in zo een brede mogelijk spectrum en aan een aminozuur gebonden. Oxide, fosfaten, hydroxides en chlorides worden slecht opgenomen.

*Andere stoffen aminozuren gerelateerd of van planten afkomstig die synergie met alle in de multi aanwezige stoffen veroorzaken.

Bv N-Acetyl-Cysteïne (NAC), Alpha-liponzuur, OPC druivenpitextract enz.

 

In wateroplosbare vitamines;

 

* Vitamine C

De beste opneembare vormen worden als ascorbaten (mineralen gebonden), gebufferd of liposomale aangeduid. Er is ook nog een vorm die vetoplosbaar is en wordt ascorbyl-palmitaat genoemd. Vitamine C als pure ascorbinezuur wordt minder goed opgenomen omdat C altijd gebaat is bij hulpstoffen zoals bioflavonoïden, denk hierbij aan rozenbottel enz.

 

* Vitamines van de B familie

Fysiologische en geactiveerde vormen hebben sowieso mijn voorkeur. Worden sneller en eenvoudiger door het lichaam opgenomen. Als je B toch wilt gebruiken, koop dan een complex. Ze werken in het lichaam ook samen, daarom als je suppleert een complete vorm aanbieden werkt beter.

 

* Vitamine P (Flavonoïden)

Dit zijn plantaardig stoffen die ondersteunend voor het lichaam kunnen zijn. Bekende soorten zijn Quercitine en rutine. Er zijn meer dan 6.000 vormen die in subgroepen worden verdeeld.

 

In vetoplosbaar vitamines;

 

*Vitamine D

Er zijn niet veel soorten op de markt. Cholecalciferol oftewel D3 is het meeste werkzaam.

 

*Vitamine K

Menaquinon/menachinon oftewel K2 is de beste werkzaam soort en gekoppeld aan D3 heeft het de meeste synergetische effect op het lichaam.

 

*Vitamine A

Meest bekend als retinol en de beste opneembaar vorm heet retinol acetaat en als plantaardig vorm bètacaroteen (provitamine A) die door het lever in vitamine A wordt omgezet.

 

*Vitamine E

Tocoferol genoemd, kent meerdere vormen (4 in totaal) maar het beste vorm is de D-alfa-tocoferol. In een complex met zowel tocoferolen als tocotriënolen krijg je het meeste complete vorm in het systeem.

 

*Vitamine F

Dit is een vetzuren complex gevormd door omega 3 en 6 vetzuren afkomstig uit plantaardige bronnen. De omega 3 (lijnzaad, avocado) de zogeheten ALA alfa-linoleenzuur en een omega 6 vetzuur linolzuur LA (zonnebloemolie, teunisbloemolie). De zorg hier achter is de vorm waarop de oliën gewonnen worden. Koudgeperste oliën zijn veel gezonder.

 

*Visolie

Één van de meeste gebruikte supplement is visolie, bij deze vorm van omega 3 vetzuren worden vaak een aantal dingen over het hoofd gezien. Één van de problemen die men kan tegen komen is de peroxidatie, waardoor de visolie ranzig wordt door te lang of te warm te zijn bewaard. De beste soort is altijd vloeibaar, pillen kunnen ook worden gebruikt maar die moet vrij recent zijn vervaardigd en uit koude trekkingen afkomstig.

Naast de bovengenoemd is het belangrijk dat de gehaltes aan DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) het hoogste haalbaar zijn in de hoeveelheid in te nemen olie. Meestal wordt er een tocoferol aan toegevoegde zodat peroxidatie niet opgang komt.

 

*Mineralen

Deze moet altijd organisch verbonden zijn om dichterbij de lichaamscode te staan. Meestal is de organische verbinding een animo-zuurchelaat o.a. citraten, gluconaten en aspartaten zijn een goede voorbeeld van een chelaat er zijn natuurlijk meer versies hiervan. O.a. sulfaten, carbonaten, fosfaten en oxiden zijn de zogenaamde anorganische verbindingen en die werken minder goed.

 

*Vitamine B12

Deze behandel ik apart van al die andere omdat van deze vitamine ook van alles op de markt rond gaat, die alles behalve goed doet. B12 gaat altijd samen met z’n vriend het foliumzuur en deze is slimmer als die uit een geactiveerde vorm oftewel 5MTHF afkomstig is. B11 of anders foliumzuur genoemd (er zijn meerdere vormen van) is meestal synthetisch en het lichaam moet er in allerlei bochten wringen om deze te activeren. Dus een geactiveerde vorm gekoppeld aan de B12 werkt beter en veroorzaakt geen ophopingen ervan.

De beste vormen van B12 zijn de geactiveerde vormen, methylcobalamine of adenosylcobalamine (dibencozide ook genoemd) en het liefste alle twee samen met 5MTHF (B11) in een dosis, ze werken zeer nauw samen.

Een veel gebruikte vorm van B12 is cyanocobalamine die een synthetische vorm is van B12 en meestal niet eens aan foliumzuur gebonden is. Men heeft lang gedacht dat het qua opname er niet zoveel toe deed, maar niets is minder waar. Cyanocobalamine is moeilijk te synthetiseren en kan ophopingen van deze zo noodzakelijke vitamine veroorzaken.

De beste manier om B12 goed op te nemen is via je mond of anders gezegd sublinguaal via je tongslijmvliezen. Daarom worden de betere samengestelde soorten ook als zuigtablet aangeboden.