Wat zijn vitaminen eigenlijk?

 

Vitaminen zijn organische verbindingen die op zichzelf geen energie leveren en kunnen niet als bouwstof fungeren, zoals het geval is bij eiwitten, vet en koolhydraten. De hoofdfunctie van vitaminen is het regelen van de lichamelijke processen. De meeste ervan dienen als zogenaamde co-enzymen. Dit betekent dat deze enzymen de chemische reacties in en om de cel kunnen versnellen of vertragen. Het menselijk lichaam bezit echter slechts zeer beperkte mogelijkheden om vitamines te maken, zodat we voor onze vitaminebehoefte afhankelijk zijn van de voeding. Vitaminen zijn in kleine hoeveelheden nodig voor groei en normale stofwisseling.

Er is geen enkel voedingsmiddel dat op zichzelf ons lichaam voldoende vitaminen levert, daarom is het van belang om zoveel mogelijk variatie in ons dieet aan te brengen.

 

We hebben voor zover bekend is, twee groepen aan vitaminen, te weten;

*In water oplosbare vitaminen

B, C en P (bioflavinoïden)

Deze worden niet lang in ons lichaam opgeslagen (ongeveer 3 dagen) en we hebben er op regelmatige basis een nieuwe toevoer van nodig. In water oplosbare vitaminen worden opgenomen in onze darmen en een teveel wordt uitgescheiden via de urine.

 

*In vet oplosbare vitaminen

A, D, E, F en K.

Deze vitaminen worden tegelijk met de vetten uit onze voeding opgenomen door de ingewanden. Ze worden opgeslagen in bepaalde cellen van ons lichaam of in de lever. Stuk voor stuk erg belangrijke vitaminen, maar zoals de regel luidt een teveel ervan en in tegenstelling tot de water oplosbare vorm van vitamine, die gemakkelijker het lichaam kan verlaten, kunnen de in vet oplosbare vitaminen het lichaam niet zo gemakkelijk verlaten en worden in het lichaam opgeslagen. Een opgelopen hypervitaminose met de in vet oplosbare vitaminen kan de nodige klachten veroorzaken.

 

https://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/natuurlijke-versus-synthetische-vitamines-294/

 

Een uitleg over synthetisch of natuurlijk gewonnen vitaminen.