Het eiwit:

 

Eiwit of Proteïne is net als koolhydraat, een behoorlijk onmisbare stof in onze voeding. Meningen gaan heen en weer, en voor mij het meeste opvallende is “Het meeste eiwit wordt gevonden in dierlijke producten” hoe zou dat dan komen? Simpelweg, omdat dieren veel planten eten die eiwitrijk zijn, planten….Snap je het nog? Planten zijn eigenlijk de enige daadwerkelijk bron van eiwit, wat je uit dierlijke voeding opneemt is het door het dier omgezet eiwit (gecheleerd/synthetiseerde) afkomstig uit planten die de dieren opgegeten hebben. Blijft moeilijk om toch ergens een pijl te trekken die alle begrippen omvat en verstandig uit wordt gelegd.

 

What The Health - Protein segment

 

https://youtu.be/ZbPjIoqhAuE

 

Op dit YouTube filmpje en op 0:11 seconden, kom je een dokter tegen, Milton Mills, die een waardevolle uitleg geeft over waar eiwitten vandaan komen.

 

Ik ben nergens op tegen, ik vind dat iedereen zelf moet weten wat ie wel of niet in zijn dieet opneemt. Ik blijf er wel bij dat alles om balans draait en dat daadwerkelijk diervriendelijk vlees niet bestaat. Geen enkele wezen op deze planeet is geboren om dood gemaakt te worden voor andere wezens hun diëten, er wordt wel gejaagd door bepaalde diersoorten op andere diersoorten, maar geen een is hier om als voeding te dienen voor een andere soort. Trouwens, de grootste dieren aanwezig op deze planeet, zijn herbivoren.

Eiwitten zijn de bouwstoffen van elke levend organisme. Elke levende cel in ons lichaam bevat eiwitten. Afgezien van water zijn eiwitten het meest overvloedig aanwezig in ons lichaam. Eiwit is essentieel voor groei, ontwikkeling en instandhouding van ons lichaam. Eiwitten zijn onontbeerlijk voor de bouw van spieren, organen, bloed en enzymen (enzymen zijn eiwitten, die een reactie binnen en buiten de cel mogelijk maken of kunnen versnellen, zonder dat deze zelf verbruikt worden). Eiwit uit voeding kan ook omgezet worden in vet en zo in het lichaam worden opgeslagen.

 

Een belangrijke onderdeel van voedingseiwit wordt door de spijsvertering afgebroken tot zijn basiscomponenten, de aminozuren. Deze aminozuren worden vervolgens opgenomen door de cellen. Van de 22 bekende aminozuren zijn er 9 die men essentieel noemt (omdat deze uit voeding opgenomen moeten worden) de niet essentiële hebben we ook hard nodig, echter het lichaam kan ze zelf aanmaken of synthetiseren uit andere aminozuren.

 

Het aminozuur is een mooie koppeling naar het verhaal over balans, als ze niet in balans zijn, essentieel of niet, als er maar aan één aminozuur een tekort is, zal het aanmaakproces van eiwit sterk beperkt worden of zelfs geheel ophouden. Balans toch?

 

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx

 

Het mooie aan dit alles is dat weinig van ons een tekort aan eiwit vertonen, we vertonen vaker een teveel aan dan een tekort. Dit alles omdat we veel van alles tot ons nemen die eiwitvolle omgevingen veroorzaken, zoals het voorbeeld van zuivelconsumptie c.q. vlees/vis consumptie.

 

Alle facetten van macronutriënten, zullen in de toekomst uit eigen onderzoek in de vorm van blog op deze site komen te staan.