Koop biologische producten, het bevordert de handel erin omdat de vraag groter wordt en de gezondheidsbaten zijn veel groter/breder dan bij reguliere producten waar allerlei middelen in worden verwerkt die ongezond zijn.

 

Koop volkoren producten, volkoren producten bevatten veel vezels en die zijn heel belangrijke voor je darmstelsel. Het vorm de korte ketens vetzuren (SCT= short chain triglyceride) in je darmen, die heel belangrijk zijn voor de balans in je vetzuurketens. Dus groente, fruit, resistente zetmeel, noten, granen (mag iets minder) zijn de belangrijkste leveranciers van vezels. Kanttekening; graan, peulvruchten en andere lectine houdende producten in grote hoeveelheden veroorzaakt storingen in ons immuunsysteem en immuunbarrières. Dus alles gaat om balans!!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705319/

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/circ.141.suppl_1.P219

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/atvb.39.suppl_1.706

https://cdn.drgundry.com/wp-content/uploads/2018/08/Abstact137-1.pdf

Eet bij je maaltijden rauwkost, oftewel 1/3 van je maaltijdsamenstelling zou rauw moeten zijn. Rauwe groentes/fruit hebben veel fytonutriënten (kleine plantaardige elementen), die anders bij het koken verdwijnen of in hele kleine mate overblijven. Enzymen zijn erg hitte gevoelig en verdwijnen meestal bij verhitting.

 

Gebruik gezonde vetten om je salade aan te maken of om dingen mee te garen. Bepaalde vetten zijn schadelijk als ze boven een bepaalde temperatuur verhit worden. Oliën/vetten die zonder problemen kunnen worden verhit, zijn heldere olijfolie (bak olijfolie), dus niet de extra vierge, want die bevat bepaalde kleurenstoffen die niet tegen verhitting kunnen, gebruik deze liever bij dressings.

 

Kokosolie of boter (ghee) zijn goede opties om voor verhitting te gebruiken. Koudgeperste oliën hebben sowieso mijn voorkeur bij dressings in salades en grasboter bij het beleggen/smeren van brood.

 

Vermijd geraffineerde producten oftewel fabrieken-eten. Producten waar zware raffinage processen aan verbonden zijn om tot een accepteerbaar product te komen zijn alles behalve gezond. Door allerlei processen zijn deze producten zo goed als dood of zover omgezet dat het weinig tot geen voedingsstof meer bevat, weinig anders dan de resterende calorieën.

 

Houdt de maaltijd zo simpel mogelijk en de dag met zoveel verscheidenheid als mogelijk. Een maaltijd met te veel verscheidenheid is voor de maagsappen/enzymen groepen bijna onmogelijk om zoveel enzymatische processen bij elkaar te krijgen om de verschillende elementen verteerbaar te maken. Ook voor je dunne darm is het beter de maaltijd zo optimaal mogelijk te maken om deze goed op te kunnen nemen, eenvoud is een noodzaak. Vergelijk het met je internet browser, hoe meer tabbladen er geopend zijn, hoe trager het proces wordt.

 

Als je je groente en fruit zelf snijdt bij de bereiding van je maaltijd, is dat een hele slimme zet. Voorgesneden groente en fruit hebben allerlei nadelen zowel bacteriologisch als verloren gehaltes aan voedzaamheid. Deze omdat ze vaak gesneden worden en opgeslagen in gekoelde ruimtes, voordat ze in de productschappen terechtkomen. Dus i.p.v. voor je tv buis, ga eens aan het werk in de keuken, geloof me, het is net meditatie en je wordt alleen maar beter van! Want eten moet je!

Voedsel wassen voordat je het verwerkt is geen overbodig proces.