Het koolhydraat

 

 

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraten.aspx

 

Er is een grote klopjacht gaande op het koolhydraat, het koolhydraat zou zeer slechte eigenschappen hebben jegens je gezondheid en het gekke is, dat het deels klopt en deels niet. Het koolhydraat is echt van levensbelang voor je lichaam zowel op macro als op micro niveau. Wat jouw lichaam echter niet nodig heeft zijn onzinnige hoeveelheden aan sucrose c.q. sacharose, een product veelal verkregen door raffinage en wanneer in overvloed zijnde, zich als toxische vetten opslaan in je lichaam. Koolhydraten zijn brandstof voor zowel cel als voor organen, vooral het brein en de spieren in je lichaam zijn grote verbruikers van glucose (in latere stadia in glycogeen omgezet en in kleine hoeveelheden opgeslagen in lever en spieren). Behalve voor een goede darmfunctie (prebiotica) is het koolhydraat belangrijke voor de lichaamsenergie, er bestaat dus niet een leven zonder. Wat er wel bestaat is een leven zonder al die rommel die uit onnatuurlijke processen verkrijgbaar zijn en je leven een stuk onaangenamer maken, omdat je deze vaak overvloedig in je dagelijks dieet opneemt.

 

Een dieet is een voedingsinname die aan een specifieke leefregel voldoet. Het woord dieet is afgeleid van het Griekse woord diatia, hetgeen zoveel betekent als "leefregel".

 

 

Waarom is er zoveel verwarring

over de terminologie?

1) Sommige mensen gebruiken suikers als

synoniem voor koolhydraten. De meeste

adviesorganen zien alleen mono- en

disachariden als suikers. Alle suikers zijn

dus koolhydraten, maar niet alle

koolhydraten zijn suikers.

2) Er zijn veel verschillende soorten

suikers. Kristalsuiker (sacharose) is één

van de suikers.

3) Bijna iedere soort suiker heeft een of

meerdere synoniemen.

4) Verschillende adviesorganen maken

gebruik van verschillende definities, met

net iets andere criteria. De Europese

Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)

spreekt over toegevoegde suikers,

de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

over vrije suikers.

Bron: Kenniscentrum suiker en voeding

 

 

 

Wat moet je dan doen? Heel simpel, kies gewoon voor de natuurlijke bronnen van koolhydraat, die uit fruit, groente en vezelrijke producten. Hieronder wordt het uitgelegd door een zeer gewaardeerd voedingsdeskundige Juglen Zwaan.

 

https://www.ahealthylife.nl/22-heerlijke-vezelrijke-voedingsmiddelen/

 

Het verhaal van vezels valt ook onder koolhydraat en hier lieve mensen hebben we langzamerhand, met z’n alle grote tekorten aan. In de richtlijn voor de vezelconsumptie door de Gezondheidsraad, wordt de aanbevolen hoeveelheid vezels per dag voor een volwassen gesteld op zo’n 14 gram vezels per 1000 kcal.

Dat betekent dus:

Voor de vrouw 2000 kcal (aanbevolen calorie opname) oftewel 28 gram vezelconsumptie per dag.

Voor de man 2500 kcal (aanbevolen calorie opname) komt dit neer op 35 gram vezelconsumptie per dag.

 

Behalve voor de goede werking van je darmstelsel, kan het nuttigen van vezelrijke voeding bescherming bieden tegen darmkanker, cholesterol verlagend werken, verbetering geven bij bloedsuikermetabolisme bij diabetes type 2, preventie van overgewicht, hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

Hieronder vind je het verhaal suikers c.q. koolhydraat uitgelegd.

 

http://www.food-info.net/nl/national/ww-voedingsvezel.htm

 

(De bovenstaande site is gekoppeld aan Wageningen universiteit)

 

http://www.wimvoorbij.nl/voeding/witte-suikers/indeling-van-suikers/

 

(Wim Voorbij is een veelzijdig Nederlands Acupunctuurmeester, deskundig in vele velden van het regulier- en natuurgeneeskundige)