Zoals de naam al luidt staat “macro” voor grote, grofweg voor wat men beschouwd als de grote lichaam bouwstoffen. Men is echter het spoor bijster, omdat bij een absurd hoge inname van deze stoffen helemaal niets wordt bereikt, als deze niet worden ondersteund door de nodige micronutriënten. Hier laten we het nodig liggen, want we denken in calorieën en niet in voedzaamheid c.q. daadwerkelijke voedingswaarden. Maar alles draait wel om balans, dus ook voeding.

 

*Koolhydraten, Eiwitten en Vetten behoren tot de macronutriënten en we hebben ze alle drie even hard nodig voor een absolute evenwicht.

 

Macro elementen worden verdeeld in :

*Koolhydraten waarvan 1 gram gelijk is aan 4 calorieën;

*Eiwitten waarvan 1 gram gelijk is aan 4 calorieën;

*Vetten waarvan 1 gram gelijk is aan 9 calorieën;

*Alcohol waarvan 1 gram is gelijk aan 7 calorieën (deze voor de grap erbij gezet)

 

Innamereferentie c.q. innameverhouding in van macronutriënten om gezond te blijven volgens het voedingscentrum:

*Koolhydraten tussen de 45 en 47% van je dagelijks inname;

*Eiwitten tussen de 16 en 19% van je dagelijks inname;

*Totaal vet tussen 36 en 39% van je dagelijks inname;

 

Deze referentie inname wordt door verschillende deskundigen en wetenschappers anders vertaald, wat voor de nodige verwarring zorgt. Omdat je in verschillende situaties en levensomstandigheden kan verkeren zijn en worden de innames van deze voedingsstoffen anders vertaald. Stel, je bent een fanatieke sporter, dan heb je om aan energie te komen andere innames nodig. Of je bent ergens opgezadeld met één of andere chronische aandoening die te wijten is aan levensstijl en voedingsgerelateerde klachten, dan is voedingsaanpassing zeker van belang voor je. Laat me wel even benadrukken, dat er niemand is, die jou van de dood kan redden, wel iemand die je levensomstandigheden kan helpen verbeteren en je een energievoller bestaan kan helpen bereiken, door mijn opgedane kennis met je te delen. Oud worden met allerlei kwalen is dus echter niet normaal, je kan wel oud worden en toch erg veel energie hebben om er een normale bestaan te ervaren en te beleven.